dijous, 1 de febrer del 2018

La Sarna, antiga plaga bíblica o malaltia actual?


 En l’Hospital Sant Joan de Reus, i més concretament els treballadors del servei d’urgències estan patint una epidèmia de Sarna. Els mitjans de comunicació s’han fet ressò de la trentena de treballadors d’aquest centre sanitari afectats per aquesta infestació.
Tot i que la Sarna sembla una antiga plaga bíblica, és realment una malaltia ben present entre nosaltres.
L’àcar Sarcoptes scabiei, un petit paràsit de menys de mig mil·límetre, és el causant de la Sarna humana. Aquests paràsits tenen el mal costum d’excavar túnels en la pell, on la femella  va posant els ous mentre els excava.


Com es contagia
La Sarna es contagia habitualment de persona a persona després d’un contacte íntim. Típicament els infants es contagien pel contacte directe amb algun familiar o algún altre company de l’escola infectat.
Per l’entrada “ronya” la Gran Enciclopèdia Catalana dona dues accepcions, la primera és com “malaltia cutània contagiosa, comuna a l’home i a diferents animals (sarna)...” i l’altre accepció és “brutícia adherida a la pell”. No cal ni comentar el sentit tant pejoratiu que té l’adjectiu “ronyós”. Però la Sarna no és en absolut una malaltia de persones sense higiene o captaires, tothom es pot infectar independentment del seu nivell d’higiene o el seu estatus socioeconòmic.
El temps mig entre la infestació i els símptomes és molt variable i pot anar de poques setmanes a mesos.

Clínica
Diu la dita “ Sarna amb gust, no pica, però mortifica”. Per què el mot “sarna” és quasi sinònim de prurit i fa venir picor només de pronunciar-lo. I en efecte el símptoma principal de la sarna és la picor intensa que augmenta durant la nit.
Aquesta picor especialment nocturna i l’observació dels túnels que excaven en la pell els paràsits, visibles com a petites lesions lineals a la pell, són la clau del diagnòstic. La localització favorita d’aquestes lesions en el infants són palmes i plantes de mans i peus.

Tractament
El fàrmac més utilitzat pel tractament de la sarna és la Permetrina, un fàrmac que també es fa servir per altre “popular” infecció per paràsits, els Polls.

En el cas de la Sarna, la crema de Permetrina s’ha aplicar en tot el cos, des del coll als peus. La crema s’ha de mantenir en contacte amb la pell durant al menys 12 hores. De vegades és necessari repetir el tractament fent una segona aplicació una setmana després. La roba s’ha de rentar en aigua molt calenta i mantenir-la tancada en borses durant 5 dies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada