divendres, 27 d’octubre del 2017

Infant amb diarrea ? Què cal fer !

Els darrers dies molts infants estan consultant per diarrea o mal de panxa. La majoria d’ells pateix una gastroenteritis. La gastroenteritis és una infecció que cursa amb diarrea, és a dir, amb un augment de les deposicions que, a més a més, són toves. Generalment també provoca vòmits, febre i dolor abdominal. La majoria de les gastroenteritis poden ser tractades al domicili.





Que cal fer:
1.    Cada vegada que l’infant defeca o vomita perd líquid que cal recuperar bevent. Utilitzeu solucions hiposòdiques que es venen a les farmàcies.
2.    Si el infant vomita amb facilitat ha de prendre la solució a poc a poc (una cullerada cada 5 minuts) augmentant la quantitat progressivament a mesura que ho vagi tolerant.
3.    Quan no vomiti els líquids, oferiu menjar en petites quantitats (sense forçar-lo) mantenint la presa de líquids.
4.    Menjar:
a.    Oferiu menjar sense forçar, en general els infants amb gastroenteritis tenen poca gana.
b.     Si està amb lactància materna ha de continuar amb ella augmentant el número de preses.
c.    Els biberons de llet s’han de fer amb el nombre de mesures habitual, sense diluir-los més.
d.     La dieta astringent no és imprescindible, és suficient una dieta suau, que vingui de gust a l’infant. Els aliments que toleren millor són: cereals (arròs, blat), patata, pa, carn magra, verdura, peix, iogurt i fruita. Eviti menjars flatulents amb masses grasses o sucre.

Com es pot prevenir?
La neteja de mans es la eina fonamental en la prevenció de la gastroenteritis. 
1.    Renteu-vos curosament les mans abans de preparar els menjars, desprès d’anar al lavabo, abans dels àpats o després de tocar animals.
2.    Renteu acuradament les fruites i verdures o altres productes que es menjaran sense cuinar.
3.    Pareu atenció de les normes de la conservació adequada dels aliments (conservació en nevera, cadena del fred, dates de caducitat...).
4.    Manteniu netes les joguines dels infants especialment si estan amb diarrea.

5.    Les vacunes davant del virus del rotavirus que és un dels principals agents causant de gastroenteritis s’han mostrat eficaces i segures especialment en els infants més petits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada