divendres, 8 de setembre del 2017

El suïcidi adolescent: 15 banderes vermelles. Senyals d'alerta per observar


Cada de 10 de setembre des de l’any 2003 l’Associació Internacional per la Prevenció del Suïcidi promou el Dia Mundial per la Prevenció del Suïcidi amb el propòsit de prevenir-lo.

A Catalunya més d’una persona mort cada dia per suïcidi. Segon el Departament de Salut més de 500 persones es suïciden cada any. El suïcidi es la  primera causa de mort entre les persones de 15 a 45 anys.

Els suïcidis dupliquen les morts per accidents de trànsit (240 víctimes el 2014) i no obstant les defuncions per el trànsit ocupen molt espai en els mitjans de comunicació però del suïcidi és un assumpte desapareguts dels noticiaris.

Els adolescents tenen alguns comportaments estranys. El seu fill està comportament-se com el típic d’adolescent o està mostrant signes de risc de suïcidi? Com es pot saber, doncs, si presenta l’angoixa típica de l’adolescent o mostra signes de risc de suïcidi?. L'Acadèmia Americana de Pediatria i el Dr. Benjamí Shain, que dirigeix ​​la divisió de psiquiatria infantil i adolescent a la Universitat Northshore Illinois han elaborat 15 senyals d'alerta (banderes vermelles) que els pares poden d'observar per ajudar als seus adolescents.


1.    El Dr Jekyll / Mr. Hyde
De cop el seu tranquil adolescent s’ha tornat irritable? El seu curós adolescent s’ha tornat descuidat? Això podrien ser unes senyals d'alertes.

2.    No es renta
La higiene o l’aspecte general del seu adolescent ha canviat d'una manera manifesta? Això podria ser un signe de depressió.

3.    Sense sortida
Els esdeveniments estressants de la vida (l'embaràs no desitjat, les ruptures amb núvies o nuvis, assetjament a l'escola...) poden conduir a una crisi suïcida, diu el doctor Shain.

4.    Rebel sense causa
Alguns adolescents discuteixen, desobeeixen les regles, i actuen sobre els límits, diu el doctor Shain, quan aquest comportament comença de sobte i del no-res, pot ser especialment preocupant.

5.    Fuig
Els adolescents que fugen de les seves llars estan experimentant una situació d'estrès que no saben gestionar, diu el doctor Shain, que assenyala a més, que els adolescents sense llar tenen una major taxa de suïcidi.

6.    Dona regals
Està el seu fill regalant les seves possessions més preuades? Això és "nefast", diu el doctor Shain.

7.    Un Haiku fosc
Escriure sobre la mort és comú en persones joves amb pensaments suïcides, diu el doctor Shain. De vegades els pares descobreixen els escrits o el poden trobar els mestres en les tasques de la escola.

8.    Assaig general
Ha intentar suïcidar-se abans? Doncs hi ha un major risc per a un segon intent.

9.    Està explorant?
L’experimentació amb alcohol i/o drogues són comuns entre els adolescents, i pot ser difícil pels pares i també pels professionals de salut, determinar el nivell de risc dels adolescents, diu el doctor Shain. Però sabem que el consum de drogues o alcohol són factors de risc per al suïcidi.

10. Vol estar sol
El seu adolescent té problemes per comportar-se bé amb els amics i familiars? Com va amb el nuvi o núvia? Si nota canvis sobtats en el seu comportament això podria ser un senyal d'alerta.

11. Està malalt
Es queixa el seu adolescent de mals de cap, dolors d'estómac o altres malalties? Això podria ser un indicador d'un trastorn d'ansietat, diu el doctor Shain. Els trastorns d'ansietat poden portar a pensaments suïcides.

12. Alguna vegada...
El seu adolescent parlar sobre el suïcidi, fins i tot de broma? Prengueu-lo seriosament, diu el doctor Shain.

13. No parla amb ningú
El que realment importa és la forma com l’adolescent es sent en el seu interior, independentment de l’aparença externa, diu el doctor Shain. Si diu que se sent com un fracassat, escolteu-lo.

14. No pot dormir
El seu adolescent es desperta durant la nit o es dorm durant el dia? Poseu atenció si observeu canvis en els patrons de son que poden indicar que l'adolescent està deprimit. Hi ha una diferència entre no poder dormir i no necessitar dormir, diu el doctor Shain. Aquest darrer és un símptoma d’una malaltia bipolar. Les persones amb malaltia bipolar tenen un major risc de suïcidi.

15. Avorrit
El seu adolescent sembla estar sempre avorrit? L'avorriment pot ser un símptoma de depressió. Té dificultat per concentrar-se? També pot ser un símptoma de depressió. Totes dues qüestions plegades podrien ser indicadors d'abús de drogues, i com hem comentat abans l’abús de drogues i alcohol posen els adolescents en risc de pensaments i comportaments suïcides.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada