divendres, 11 d’agost del 2017

Efectes del cànnabis sobre la salut

Com que el cànnabis s’utilitza amb una finalitat lúdica pot fer oblidar que el seu consum pot produir efectes curt o llarg termini perjudicials per a la salut física i mental. Els joves, a més a més un major risc de patir els efectes negatius del cànnabis. És important que parleu i informeu als vostres adolescents sobre els riscos per la salut associats amb el consum de cànnabis.

Els joves canadencs tenen una de les taxes més altes de consum de cànnabis en el món, 1 de cada 3 diu haver consumit cànnabis el darrer any. Per aquests motiu el servei de salut pública canadenc ha elaborat aquesta informació sobre els efectes del cànnabis sobre la salut.


Efectes a curt termini de la salut
Encara que amb el consum de cànnabis es pot fer sentir relaxat i feliç, també pot produir estats desagradables, no desitjat o fins i tot efectes adverses en el cervell i el organisme. La substància química anomenada Tetrahidrocannabinol (THC) és la responsable dels efectes de cànnabis en el cervell i en el organisme.

·      Efectes sobre el cervell
Entre els efectes a curt termini de cànnabis en el cervell, hi ha:
o   Confusió
o   Fatiga
o   Reducció de la capacitat: de recordar, de concentrar-se, de prestar atenció.
o   Ansietat, por o pànic
o   Reducció de la capacitat de reaccionar ràpidament
El consum del cànnabis també pot causar crisis psicòtics caracteritzat per:
o   Paranoia
o   Deliris
o   Al·lucinacions
Dades recents suggereixen que una substància present en el cànnabis, nomenada cannabidiol (CBD), alleujaria alguns efectes psicoactius de THC, com ara:
o   Trastorns del humor
o   Símptomes psicòtics
Altres dades suggereixen que el fet de combinar el tabac i cànnabis pot augmentar:
o   El poder d'alguns efectes psicoactius
o   El risc de trastorns de salut mental, com la dependència
Els efectes de cànnabis pot sentir-se en qüestió de segons o minuts després de la inhalació de fum o vapor i que poden trigar en desaparèixer fins a sis hores, fins i tot més. Si es menja o beu algun producte que conté cànnabis, els efectes poden aparèixer als 30 minuts a dues hores després de la ingestió i pot trigar fins a 12 hores o més a desaparèixer.


·      Efectes sobre el organisme
Entre els possibles efectes a curt termini de cànnabis en el organisme, hi ha:
o   Lesió dels vasos sanguinis pel fum
o   Baixa de la pressió arterial que pot causar desmais
o   Augment de la pressió arterial que pot representar un perill per a persones amb problemes cardíacs i augmentar el risc d'atac de cor

·      Incapacitat
El THC present en el cànnabis pot reduir la capacitat de conduir o fer servir equips perillosos i augmenta el risc de patir un accident, perquè afecta:
o   La coordinació
o   El temps de reacció
o   La concentració
o   La capacitat de prendre decisions
o   La capacitat d'avaluar les distàncies
El consum de cànnabis pot augmentar el risc d'accident, causar lesions o mort en la pràctica d'activitats d'alta velocitat com la conducció de cotxes o motos o la practica d’alguns esports com l’esquí. Les facultats poden estar afectades més de 24 hores després del consum de cànnabis.  Combinar l'alcohol i cànnabis augmenta enormement el grau de incapacitat i el risc de patir un accident. Combinar cànnabis i altres substàncies psicotròpiques, especialment els que tenen un efecte sedant, com opioides i benzodiazepines, pot potenciar els efectes de les drogues i augmentar el risc de patir accidents.

Efectes a llarg termini de la salut
Els efectes a llarg termini és fan sentir a poc a poc a través del temps, quan el consum és freqüent (diari o gairebé cada dia) per setmanes, mesos o anys. Aquests efectes poden durar diversos dies o mesos, i de vegades més, fins i tot després que la persona ha deixat el consum de cànnabis.

·      Efectes sobre el cervell
A llarg termini el consum de cànnabis en el cervell pot augmentar el risc de dependència o danys relacionats amb:
o   La memòria
o   La concentració
o   La intel·ligència
o   La capacitat de pensar i prendre decisions
Aquests efectes semblen ser més greus en joves que han començat el consum de cànnabis a una edat més jove i que consumeixen de forma regular i un llarg període. En aquests casos, els efectes poden no ser completament reversible a pesar de l’abandonar el consum de cànnabis.

·      Efectes a llarg termini en l’organisme
Els efectes sobre l’organisme dels fumadors cànnabis s'assemblen a les dels fumadors de cigarretes, i inclouen: bronquitis, infeccions de pulmó, tos crònica, acumulació de moc a la gola...

Utilització terapèutiques possibles
Algunes dades confirmen l’ús terapèutic potencial de cànnabis. A Canada està regulat les seves indicacions i ús. Al nostre país no està regulat l’ús terapèutic del cànnabis.

Risc de consum il·legal cànnabis
Altres riscos de salut i la seguretat estan associats amb el consum de cànnabis obtingut il·legal. Per exemple, com que el contingut de THC sovint és desconegut, es pot utilitzar un producte més fort que s'esperava, la qual cosa podria augmentar o ampliar efectes com confusió i ansietat.
La qualitat i la puresa de cànnabis il·legal no es poden garantir. El producte pot estar barrejat amb altres substàncies i pot contenir: pesticides, altres drogues, metalls pesants, bolets o altres contaminants. Sense deixar de banda el risc d’interacció amb criminals o organitzacions criminals i el delicte penal i enjudiciament.

Efectes sobre la salut mental
A algunes persones, el consum de cànnabis augmenta el risc de desenvolupar una malaltia mental, incloent-hi la psicosi o l'esquizofrènia. Especialment entre els que han començat a consumir cànnabis a una edat primerenca o consumeixen cànnabis amb freqüència (diari o gairebé cada dia) o tenen història personal o familiar de psicosi o l'esquizofrènia.
El consum freqüent cànnabis també està associat amb major risc de suïcidi, depressió i de trastorns d'ansietat.

Efectes sobre la salut dels joves
El consum de cànnabis que comença a l'adolescència, i freqüentment continua amb el temps s'associa amb un major risc de danys. Alguns d'aquests danys no són completament reversible.
La adolescència és un període crític pel desenvolupament cerebral. Les recerques mostren que el cervell no està completament desenvolupat fins el 25 anys. Els joves són particularment vulnerables pels efectes de cànnabis sobre el desenvolupament cerebral i la funció cerebral ja que el THC afecta els mecanismes biològics del cervell que permeten el seu desenvolupament.
És important que pares, professors, entrenadors i altres adults que són de confiança dels joves estiguin preparats per a poder parlar de les drogues amb ells.

Salut efectes de les dones embarassades i els nens
Com pel tabac, el consum de cànnabis en les  dones embarassades pot afectar el nadó i generar problemes de salut. Les toxines del cànnabis són transportats per la sang de la dona embarassada al fetus i també s’han trobat en la llet materna. Un alt consum de cànnabis durant l'embaràs pot assegurar que el nadó tindrà un baix pes al néixer. Hi ha també efectes a llarg termini en el desenvolupament dels infants, incloent-hi:
o   Una disminució de la facultat de recordar, de la capacitat per concentrar-se, de las habilitats raonament i la resolució de problemes
o   Hiperactivitat
o   Major risc de tenir problemes d’addicció en el futur

Dependència
Contrari a la creença general, pot haver dependència al cànnabis. De fet, les persones que consumeixen cànnabis poden desenvolupar un trastorn relacionat amb el consum de cànnabis que, en casos extrems pot causar dependència. Un alt consum freqüent i repetit de cànnabis pot generar una dependència i l'abús d’altres substàncies. Els estudis han demostrat que el THC present en el cànnabis augmenta la concentració de dopamina (substància química que proporciona la sensació de plaer) en el cervell. Això és el que incita a la gent a consumir.
La dependència pot desenvolupar-se a qualsevol que l'edat, però els joves són particularment vulnerables, perquè el seu cervell encara està en desenvolupament. Algunes persones són més propensos a la dependència. Es calcula que un consumidor de cànnabis  de cada onze (9%) desenvoluparà una dependència. En el cas de les persones que han començat a consum de cànnabis a l'adolescència, aquest xifra pot augmentar fins a una persona de cada sis (17%). Si una persona fuma cànnabis cada dia, el risc de dependència és del 25 a 50%.
El consum problemàtic de cànnabis pot incloure comportaments següents:
o   El consum freqüent de grans quantitats durant un període major al previst
o   Incapacitat per reduir o limitar el consum
o   Deixar de fer tasques importants en el treball, a l'escola o a casa
o   Renuncia a importants activitats socials, professional o recreatives a causa de cànnabis
Les persones que adopten la majoria d'aquests comportaments en un període de 12 mesos tenen un dependència del cànnabis. Algunes persones poden desenvolupar una tolerància als efectes de cànnabis. Es caracteritza per la necessitat de major dosi per aconseguir els mateixos efectes. La tolerància a alguns dels efectes del cànnabis es pot desenvolupar després de només unes poques dosis. En algunes persones, la tolerància pot conduir a un dependència física o abús de substàncies.


La enquesta sobre alcohol i drogues de l’any 2017 presentada pel Ministeri de Sanitat, mostra un augment del 0,7% en el consum de cànnabis. El consum entre els 15 i 17 anys està en el 12,6%.
El consum de cànnabis a Catalunya està regulat, des d’aquest any per una Llei aprovada per una iniciativa popular. La llei regula el consum de cànnabis en associacions o clubs de persones consumidores de cànnabis. La llei indica que el seu consum és il·legal fora d’aquests clubs, i que els socis d’aquests clubs sempre han de ser majors d'edat.

Informació sobre elcànnabis. Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada