dijous, 1 de desembre del 2016

Dia Mundial de la SIDA. Estigma o estima, tu decideixes

El 1998 l'Assemblea General va expressar la seva profunda preocupació per les proporcions que la síndrome d'immunodeficiència adquirida (SIDA) havia adquirit proporcions. Per està raó l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar Dia Mundial de la SIDA l'1 de desembre de 1998. Estigma o estima, tu decideixes, és l’eslògan aquest any. Els adolescents i joves són el grup més vulnerable a contreure aquesta malaltia en la actualitat. El virus de la SIDA és encara un dels agents infecciosos més mortíferes del món, en els últims anys s'ha cobrat més de 34 milions de vides.



Deu dades sobre la infecció per virus d’immunodeficiència humana (VIH)


1.   El virus de la SIDA infecta les cèl·lules del sistema immunitari.
La infecció causa un deteriorament progressiu del sistema immunitari i així disminueix la capacitat de l'organisme per combatre algunes infeccions.

2.   El virus de la SIDA es transmet de diferents formes:
Per relacions sexuals sense protecció, per transfusions amb sang contaminada, per intercanvi de xeringues o agulles contaminades, per transmissió mare fill durant l'embaràs, el part o la lactància.

3.   Hi ha diverses formes de prevenir la SIDA:
Evitar les relacions sexuals sense protecció, utilitzar xeringues o agulles d’un sol ús, assegurar-se que els productes sanguinis estiguin lliure de contaminació o sotmetre’s a les proves de detecció de la malaltia.

4.   En el mon hi ha 37 milions de persones afectes pel virus de immunodeficiència humana.

5.   El tractament consisteix en una combinació d’antiretrovirals.
Els antiretrovirals són els fàrmacs específics pel tractament del VIH, que impedeixen la multiplicació del virus en el nostre organisme.

6.   A la fi de 2015, en el món hi havia 17 milions de persones en tractament amb antiretrovirals

7.   Las proves detecció de la VIH són un mitja per garantir que el tractament arriba a qui ho necessita.

8.   Es calcula que 2.6 milions d’infants pateixen infecció per VIH, la majoria viu a l’Àfrica subsahariana.

9.   La eliminació de la transmissió mare-fill es pot convertir en una realitat.
Quasi 7 de cada 10 mares reben antiretrovirals que impedeixen la transmissió al fetus i millora la supervivència de les dones. 

10.       La infecció per VIH és el principal factor de risc de la tuberculosis.
El dèficit de la immunitat que causa la infecció per VIH, afavoreix que els afectats pateixen algunes malaltes infeccioses, entre les més freqüents la tuberculosis. Una quarta part del mort de malalts amb SIDA ho són per tuberculosis.  

Per finalitzar recordar que la Fundació Lucia per la Sida Pediàtrica des de la seva creació el juny de 1995 s'ha convertit en un referent en la lluita contra el VIH a l'edat pediàtrica a nivell local, estatal i internacional per la seva atenció i suport a les famílies i als infants afectats per la infecció. (Http://www.fundacionlucia.org). La Fundació ha té editats, en diferents idiomes, uns contes (Los cuentos de Lucia) que són un magnífic suport per explicar la SIDA als nens. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada