divendres, 11 de novembre del 2016

Les taques blanques a les ungles no son per falta de calci !!!



Totes les "fadrines" a les que pregunteu us diran que les taques blanques de les ungles són per falta de calci. Tradicionalment s'ha atribuït la leuconíquia, terme científica de les taques blanques de les ungles, a la falta de calci a la dieta. És una creença molt estesa, però no hi ha cap dada científica que ho justifiqui.
La causa certa de les taques són els traumatisme en l'arrel unguial. Els traumatisme capaços de produir-les són de diferent intensitat, de vegades traumatismes tant intensos com quan ens agafem els dits amb una porta o un calaix (i nos recordem tota la vida), però més freqüentment  cops tant lleus com un dels tants que es fan a diari tots els nens.


L'origen traumàtic explica que siguin excepcionals les taques blanques en les ungles dels lactants, perquè és estrany que en l'ambient controlat que hi estan els lactants es donin cops en els dits, i són per contra molt freqüent en els escolars que no paren quiets i es fan molts cops al cap del dia.



Com es formen les taques blanques en les ungles?
Les ungles es formen per l'alineació de fibres de queratina. Quan aquestes línies estan ben alineades l'ungla és transparent, però quan hi ha un traumatisme sobre l'arrel de l'ungla, la zona on s'està formant, es produeix una desorganització de les fibres de queratina i apareix una tanca blanca a l'ungla, que va creixent durant setmanes fins que es repara completament l'arrel de l'ungla.

Quasi mai es relaciona el cop que va causar les taques blanques amb la seva aparició, perquè moltes vegades el cop, com hem dit, és poc important i al ritme que creix l'ungla, les taques triguen a ser visibles entre una i tres setmanes i llavors ja no es recorda el cop que les va causar

Les taques blanques apareixen sempre des de l'arrel i es va desplaçant-se poc a poc, a la velocitat de creixement de l'ungla, cap a la vora de l'ungla. Les ungles de les mans creixen a més velocitat que les dels nostres peus, aproximadament entre dos i quatre mil·límetres cada mes. Aquesta velocitat de creixement de les ungles es manté constat al llarg de la vida en absència de malalties.


No cal fer res, la taca blanca s'acaba eliminant-se sola amb el creixement de l'ungla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada