divendres, 30 de setembre del 2016

Jugar per curar: jocs, pallassos i salut . Què fan els pallassos als hospitals?


Pallapupas (http://pallapupas.org) organitza els propers dies 1 - 2 d'octubre un "dia de nassos" amb el lema "i ajunda'ns a omplir de riures els hospitals". Pallapupas és una organització que proposa l’humor com a eina fonamental per poder fer front a les situacions adverses que es viuen al voltant de la malaltia.

Com diu Francesco Tonucci, pensador, psicopedagog i dibujant italià que es dedica a l'estudi del pensamient i  el comportamient infant: “Els nens aprenen molt més jugant que estudiant, fent que mirant. El joc que fan sols sense el control dels adults és la forma cultural més alta que toca un nen. Els nens que han pogut jugar bé i durant molt de temps seran adults millors "

El joc es qualsevol activitat que té per objecte la diversió, l'alegria, l'ànim festiu i en definitiva evitar l'aburriment. Des de fa temps es conegut que el joc és una eina fonamental per a desenvolupar les capacitats dels nens, per adquirir de forma lúdica nous coneixement i un recurs imprescindible pel complet desenvolupament dels infants. Els infants adquereixen noves habilitats imitant i jugant, tot i que moltes vegades jugar és imitar. Les joguines són qualsevol objecte que fan servir els infants en els seus jocs com ara una pilota, un pal o un paper...

La principal funció dels jocs és produir diversió als infants, però també és cert que mitjançant el joc els infants creen, evoquen, representen, fan, experimenten, simbolitzen, descobreixen, desitgen, imiten.... i això els permeteix millorar les seves habilitats socials, desenvulopar eines de comunicació, formar la seva pròpia identitat, potenciar la seva creativitat, facilitar les relacions socials, afavorir, en definitiva, totes les dimensions del desenvolupament personal. El joc dona recursos per la vida.

Què fan els pallassos als hospitals?
L'ingrès a l'hospital ès un event traumàtic i agressiu per qualsevol infants, perquè suposa una disrupcció en la seva vida i en la seva escolarització. Tot plegat suposa una ansietat i un malestar físic i emocional que és una obstacle en la recuperació dels infants. I, obviament, quan més prollongat és l'ingrés majors les seves conseqüencies.
Així tot allò que ajudi a revertir aquest estat d'ansietat, i malestar físic i emocional facilitarà una evolució positiva de la malaltia dels infants ingressats. Diferents estudis han mostrat les utilitats del jocs en el context d'un ingrès hospitalari, per:
  1. Accelerar la recuperació del infant
  2. Facilitar la comprenssió de la malaltia 
  3. Promoure el desenvolupament del infant
  4. Afavorir l'acceptació de la hospitalització
  5. Millorar la relació amb els professionals sanitari
  6. Facilitar la comunicació amb el nen 
  7. Preparar el infants per a procediments dolorosos
  8. Informar sobre la hospitalització 
  9. Facilitar l'expressió dels pensaments i les pors dels infants ingressats
  10. Convertir la hospitalitzaciò en una experiència el més positiva possible 

Es evident, doncs, que els jocs i les joguines es poden fer servir per a informar als infants sobre la seva situció a l'Hospital, però al mateix temps, observant quines joguines i com els manipulen els infants es pot obtenir molta informació del seu estat físic i emocional. Els jocs i joguines són una magnífica eina per una comunicació bidireccional, útil per donar informació als infants i per a rebre imputs fonamentals per una bona recuperació dels infants.  

Es fàcil esbrinar perquè serveixen els jocs i que fan els pallassos al hospital: Jugar per curar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada