divendres, 15 de juliol del 2016

Les ulleres de sol no són una moda.

Les ulleres de sol no són una moda sinò protecció solar pels ulls. A l’estiu els nens es passen el dia jugant a l’aire lliure. La majoria dels pares no s’obliden de posar-li crema solar i fins i tot una gorra al seu fill, però molts no saben que les ulleres de sol també són importants.
Poca gent coneix l’impacta de la radiació ultraviolada als ulls, especialment en els nens. Els ulls dels nens són més sensibles que els dels adults, però molts pares no prenen les precaucions necessàries per protegir-los.  
Com les ulleres graduades en cas de problemes de l'agudesa visual, la qualitat de les ulleres de sol és fonamental. Les ulleres no són una joguina, poden ser divertides, però lo important és que ofereixin la protecció adequada. 



Els ulls dels nens
L'ús de les ulleres de sol es molt important durant la infància perquè els ulls dels nens són més sensibles, ja que la seva nineta es més gran i permet entrar més llum que en els adults, i el seu cristal·lí, que exerceix de filtre natural, no està encara prou desenvolupat i és més transparent durant tota la infància fins l'adolescència. 
Igual que amb la pell davant del sol, el fet de no portar una bona protecció solar visual, pot tenir unes conseqüències en forma de complicacions oculars, com ara, problemes corneals, llagrimeig, ull vermell, cataractes, problemes retinians, etc...

Característiques de les ulleres de sol
La protecció de les ulleres no es mesura per la foscor del vidre. Una lent molt fosca, no necessàriament protegeix de la radiació Ultraviolada(UV), és el tipus de filtre que porten les ulleres el que indica quina quantitats de rajos UV-A i UV-B es rebutgen. Els filtres de color es classifiquen en 5 categories.


Filtre Lluminositat             Absorció de llum          Indicacions
   0               Molt baixa                       menys 20%                Confort  i estètica
   1               Baixa                                20 - 57%                  Caminar per la ciutat
   2               Mitja                                 57 - 82%                  Tennis, passejar, bicicleta
   3                Fort                                  82 - 92%                  Platja, muntanyisme
   4              Molt Fort                            92 - 98%                  Alta muntanya, esports aquàtics

Pels nens es recomanen els filtres de les categories 2 i 3 (platja, parc…) i en el cas de fer esports aquàtics o estar a la neu, el filtre ha de ser del nivell 4.




Consells pràctic a l’hora de comprar unes ulleres de sol

  1. Les muntures han de ser resistents i no presentar vores afilades. Això si, sempre amb muntures que protegeixen des de la cella fins al pòmul, que encaixin bé en el pont nasal per evitar que vagin caient i amb lents molt resistents.
  2. Si porten ulleres graduades, penseu que normalment els vidres orgànics (policarbonats), ofereixen una alta protecció davant els UV-A i UV-B.
  3. Les ulleres de sol amb lents grogues, blaves o vermelles, no són adequades ja que distorsionen la percepció dels colors.
  4. Assegureu-vos  que les lents compten amb el distintiu CE i l’etiqueta UV-400. Els nens han d’utilitzar ulleres de sol, homologades i amb la marca de Conformitat Europea (CE) . 
  5. Adquiriu les ulleres en un centre òptic amb garanties, no són cap joguina. La seva elecció no ha de realitzar exclusivament per estètica, ni ser considerades com joguines que es poden comprar en basars, mercats o centres no especialitzats.
  6. Recordeu, que  les millors ulleres de sol no són bones si el nen no les hi vol posar
  7. Les ulleres de sol no són una moda 
  8. La recomanació és considerar l'ús d'ulleres de sol com a imprescindible.
  9. Assegureu-vos de  l'ús d'ulleres solars pel desenvolupament de les activitats a l'aire lliure durant l'estiu
  10. Poseu-los un barret o una gorra amb visera, tot i que portin ulleres. 
  11. Eviteu que mirin al sol directament, encara que portin les ulleres posades.
  12. Eviteu que juguin al sol entre les 12 del migdia i les 4 de la tarda. 
  13. A la platja, a més, cal tenir especial cura ja que la sorra reflecteix fins un 15% de les radiacions solars. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada