divendres, 27 de maig del 2016

Si el teu nen es perd, sap el que ha de fer? Deu normes de prevenció

La desaparició d'un nen és una situació dramàtica, però afortunadament pot frequent, habitualment es tracta d'adolescents que fugen per conflicte amb els pares, o pares o mares separats que no repecten les condicions de la custòdia, però amb diferència el més frequent és el infant que es perd en un lloc públic.
Fa un moment era aquí i al minut seguent on éstà? Que li ha passat? Les pitjors idees apareixen en el cap dels pares quasi instantàniament. No importa si el temps és curt o llarg, el impacte en els pares és immediat i colpidor.
Des de 1982 després de la desaparició d'un nen de 6 anys a Nova York, cada 25 de maig es celebra el Dia Mundial dels Nens desapareguts. Des de llavors, mica a mica s'han anant sumant països i des de l'any 2005 la Unió Europea. On està lamentablement d'actualitat perquè segons l’Oficina Europea de Policia (EUROPOL), almenys 10.000 nens refugiats haurien desaparegut poc després d’haver arribat a Europa.
Ajudeu als infants a desenvolupar un sistema d'alerta personal. Aquest sistema d'alerta ha d'estar basat en les emocions, "Et sents bé? Et sembla una bona situació? Hi ha alguna cosa que t'espanti o et fa sentir incòmode? Així, es desenvoluparà el seu sistema d'alerta personal.

Deu normes de prevenció 

Parleu amb els infants. La desaparició de nens és un tema delicat, per descomptat, però com sempre la millor estrategia és la prevenció. Parleu amb els infants honestament, amb calma i feu servir paraules simples apropiades per a la seva edat. Doneu instruccions clares a seguir en diferents situacions.



  1. Desenvolupeu diferents escenaris. Assegureu-vos que coneixen i entenen les regles de que fer quan perden els pares de vista. Doneu normes de com actuar en diferents escenaris. Recordeu les normes abans de fer una sortida a un lloc ple de gent.
  2. Feu que aprenguin les seves dades personals. Si es perden, hauran de demanar ajuda a algú i que serà més fàcil de trobar si el infant sap la seva edat, el nom, l'adreça, el número de telèfon i el nom dels pares. Poseu etiquetes personalitzades a la seva roba.
  3. Dexeu-lo seguir el seu instint. Molts pares obliguen als seus infants a abraçar o donar abraçades a la gent, fins i tot si els infants no volen, o si es senten incòmodes. Quan l'infant, verbalment o d'una altra manera, mostra que el contacte el fa sentir incòmode, respecteu el seu dret a dir que no. Erròniament li ensenyen a ignorar els seus instints i el seu sistema d'alerta interna, respecteu el dret de rebutjar el contacte físic. Deixeu que ell determini la proximitat física que li fa sentir còmode.
  4. Els estranys no són perillosos en absolut! És probable que hagueu dit de vegades als infants que no han de parlar amb un estrany, però sabíeu que la majoria dels segrestos són realitzats per algú de l'entorn del nen? I a més si es perd en un lloc públic pot tenir por a parlar amb un desconegut i ser reticent a demanar ajuda. 
  5. Ensenyeu-los com buscar ajuda. Expliqueu als infants com trobar ajuda si es perden, mostreu-lis a qui han de recórrer per buscar ajuda. Senyaleu-li les persones (policies, carters, els propietaris de comerços, etc.) en llocs públics en què poden buscar ajuda.
  6. No els perdeu de vista. No cal dir-lo, és clar, però és important tenir-lo en compte. Manteniu un ull a sobre d'ells no importa el nivell de distració. Ensenyeu als infants a demanar sempre permís abans d'anar a algun lloc, o anar-se amb algú, etc. fins i tot si és un amic o un membre de la família. Expliqui'ls que vostè necessita saber on és en tot moment!
  7. Agafeu-los de la mà. Mantingueu-los agafat de la mà, especialment si esteu en un lloc plé de gent, o si el Infant es distreu amb facilitat.
  8. Arnès de seguretat. Hi ha al mercat arnesos dissenyats per a nens, que permeten tenir les mans lliures mentre manteniu als infants a prop vostre. 
  9. Envoltar-se d'amics. Els nens són molt més vulnerables quan estan sol que quan estan en grup.

Plantejar escenaris. Que faries tu si?

Utilitzeu escenaris per ensenyar alguns principis de seguretat, preguntant-li què faria si això li passés a ell.
Al centre comercial

  • Estàs mirant l'aparador d'una botiga d'esports i quan et gires, no pots veure a la teva mare.
  • Algú que mai has vist se t'acosta i et demana la teva adreça i número de telèfon, ja que has guanyat un premi.
  • Estàs en una botiga de videojocs. Algú ve i et diu que té un joc molt divertit en el seu cotxe i te'l donarà si vas amb ell.
  • Ets al centre comercial i una persona et pregunta si el pots ajudar a triar un regal pel seu fill petit.

A l'escola

  • Arribes a casa des de l'escola caminant i algú atura el cotxe per demanar-te una adreça.
  • Està plovent i estàs esperant l'autobús. La mare d'un dels teus companys de classe et proposa portar-te a l'escola.
  • El teu pare o la teva mare fan tard per a recullir-te a l'escola.
  • Arribes a casa des de l'escola i un dels teus veïns et conviden a anar a casa seva per veure el seu nou cadell.
  • Vas a casa ded de l'escola amb un amic, i ell insisteix que prengueu una drecera a través del parc.
  • Sents que algú te està seguint pel carrer.

Sol a casa

  • El teu pare o la teva mare són a dutxa i el telèfon sona.
  • El teu pare o la teva mare són a dutxa i truquen a la porta.
  • Arribes a casa de l'escola i te has oblidat la clau.
  • Estàs sol a casa i escoltes un fort soroll com si algú està intentant entrar a la casa.
  • Estàs sol a casa i una persona vestida com un lampista insisteix que ha vingut perquè hi ha una reparació urgent.

A Internet

  • Estàs a la pàgina web d'un parc d'atraccions i hi ha un formulari per a guanyar un viatge amb la família.
  • Fas una recerca a Internet per a un projecte escolar i apareix un bàner amb imatges inapropiades.
  • Estàs conversant amb un membre de tu família i et demana la teva adreça per enviar-te una targeta d'aniversari.
  • El teu millor amic et demana que l'acompanyis a conèixer a algú que va conèixer en línia.

De viatge

  • A l'hotel, tornant a l'habitació, t'adones que no recordes el número de l'habitació.
  • Estàs sopant a un restaurant amb els pares. Vas al bany i un cambrer et demana que le segueixis, perquè té una sorpresa per a tu.
  • Mentre que els teus pares es registren a l'hotel, algú s'acosta i et demana que t'ajudarà a portar l'equipatge.
  • Te estàs banyant al mar. En tornar de l'aigua, t'adones que no ets al mateix lloc que abans i no veus als teus pares.

Aquest text s'ha elaborat seguint les recomanacions de la pagina "reseu enfants retorn" (http://reseauenfantsretour.ong). A Espanya el número de telèfon gratuït 11600 gestionat per la Fundación ANAR, disponible les 24 hores al dia els 365 dies a l'any, ofereix informació i suport en col.laboració amb la Guardia Civil i la Policia Nacional. A Catalunya l'Oficina d'Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes ofereix un seguiment individualitzat de cada cas, bé per correu electrònic, a l'adreça persones.desaparegudes@gencat.cat, bé per telèfon, al 937 137 137, de dilluns a divendres feiners, de les 9.00 a les 14.00 h.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada