divendres, 15 d’abril del 2016

Acné i adolescents una associació habitual.


Alguns dels medicaments que es fan servir pel tractament de l'acné son fotosensibles, això vol dir que el seu ús s'ha de regular davant de l'exposició solar. Es fàcil que durant la primavera o estiu el vostre metge/dermatòleg us aconselli uns determinats fàrmacs o modifiqui el seu ús. Per altre banda, però l'exposició solar, sense cremes ni cosmétics, i el banys de mar són factors afavoridors d'una millora de l'acné.

L'acné és el nom que se li dóna als grans que apareixen sobretot a la cara, esquena i pit. És molt freqüent en els joves, gairebé tots els joves tenen acné, això es deu als canvis hormonals propis de la pubertat. Sol millorar en fer-se adults.



Com es produeix?

Les glàndules sebàcies de la pell, produeixen una substància grassa que protegeix la nostra pell. Cada glàndula elimina el sèu cutani a través d'un conducte estret que desemboca al mateix canal pel qual surt el pèl a través de la pell. A la pubertat, les glàndules produeixen més sèu (greix) cutani i els conductes per on surt s'obstrueixen. Alguns bacteris atrapades dins dels porus i fan que la pell s'inflami: és el començament de l'acné.

Les lesions són sobretot punts blancs i negres (acné lleu), però també vermells (acne moderat), o amb nòduls i quists (acné greu).

Com empitjora?

  • Pot empitjorar amb la menstruació.
  • Les medicines amb corticoides poden empitjorar l'acné.
  • No s'ha relacionat amb cap aliment.
  • S'ha d'evitar tocar els grans, ni prémer ni rebentar, ja que s'inflama la pell i poden produir-se lesions que deixin cicatrius.

Com es tracta?

  1. L'acné lleu pot tractar amb algunes mesures simples com: 
  2. Manteniu una higiene de la pell adequada, renteu-vos la cara amb aigua i sabó, sense fregar per no irritar-la.
  3. Eviteu maquillatges o cremes a la cara (les cremes amb greixos i altres productes tapen els porus i poden irritar i empitjorar el acne).
  4. Si s'utilitzeu maquillatges o cremes de protecció solar, feu servir els que són no comedogènics, és a dir, que són apropiats per a les pells que tenen acné,

Alguns joves tenen un acné més intens i necessiten tractament. Hi ha una amplíssima varietat de fàrmacs, de vegades s'han de fer servir diferents medicaments en moments diferents de la malaltia El vostre metge us recomanarà la millor opció per vostre cas. 

Si l'acné és greu o altres tractaments no han resultat útils, es pot tractar amb isotretinoïna un fàmarc que ha de ser receptar i controlat per un especialista dermatòleg.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada