divendres, 14 d’agost del 2015

L’Èbola encara existeix

L'informe de la Organització Mundial de la Salut (OMS) de novembre de 2012 advertia d'un brot de febre hemorràgia en Uganda. S'havien notificat 21 casos probables o confirmats, 9 d'ells mortals. L'informe de 2014 anunciava que la epidèmia havia afectat un total de 27.784 casos i 11.294 morts, L'OMS titulava el seu informe con "Èbola a l'Àfrica Occidental: Abocats al desastre? El informe deia: "...Passi lo que passi l'Èbola de 2014 quedarà als anals..."
Poc de nosaltres havíem sentit o llegit qualsevol cosa sobre el brot d'Èbola del  2012 o de qualsevol any anterior, però tot tenim en la retina o les orelles les imatges i els sons del brot del 2014.

Si, tenim a la retina les imatges de la repatriació del germà de l'ordre de Sant Joan de Deu, Manuel Garcia Viejo, que finalment va morir el 25 de setembre de 2014. També recordem les imatges i el so de les seves companyes, que també infectades per l'Èbola que no van ser repatriades perquè no tenien nacionalitat espanyola.
Van aprendre un acròstic, Z-mapp, que era un fàrmac experimental que encara no tenia ni nom i que de forma excepcional es va fer servir amb un parell de malalts as Estats Units semblava que amb èxit.
Van tenir el dubtós privilegi de ser els primers en tenir un cas de contagi d'Èbola fora d'Àfrica. L'auxiliar Teresa Romero, que després d'un tour per totes les televisions finalment va terminar retractant-se de totes les seves acusacions. Van tenir el estrany honor de conèixer al inclassificable "Consejero de Sanidad" de Madrid. Aquell que ja havia vingut "comido", no com altres que són uns morts de gana, segon el seu parer.
També van aprendre que els jutges no només tenen jurisdicció sobre persones i bens sinó també sobre els animals. Així és com es va sacrificar "l'Excalibur", el gos de l’auxiliar infectada d'Èbola.
Finalment als diferents centres de salut van arribar bates, guants i mascaretes especials i un circuit nou per a productes o materials contaminats.
Tot plegat un esperpent i una exageració per a una malaltia que va afectar a dos persones a Espanya.

Però aquest brot d'Èbola passarà als anals, no com pensava l'OMS per la seva major extensió, sinó perquè els centres d'investigacions privats i públics s'han posat "les piles" i en un temps excepcionalment ràpid han aconseguit una vacuna.  La prestigiosa revista mèdica The Lancet ha publicat els resultat obtingut amb la vacuna VSV-EBOV desenvolupada per l’Agència de la Salut Pública de Canadà i la farmacèutica nord-americana Merck. La vacuna s’ha administrat a més de 4000 persones amb una eficàcia del 100%. Es un primer treball, i no podem tirar coets encara, però és un pas per a un definitiu canvi en el control d'aquesta malaltia.
Pels amants de la teoria general de la conspiració i els antivacunes, la farmacèutica Merck tenia la vacuna i calia tenir un brot important per a vendre vacunes. Però, lo que ha passat, tristament com sempre, es que quan l'Èbola ha amenaçat de traspassar les seves fronteres africanes i el primer mon s'ha sentit amenaçat s'han mobilitzat tots els recursos que calien per controlar la malaltia, cosa que no s’havia fet abans mentre l’Èbola era una malaltia estrictament africana.

La epidèmia del virus del Èbola està lluny d’estar controlada i la comunitat internacional hauria de redoblar els seus esforç, ha manifestat fa pocs dies Joanne Liu, presidenta International de Metges sense Fronteres. Segon el darrer informe de l’OMS de 15 de juliol, 30 nous casos han estat confirmats en el curs de la setmana anterior (13 a Guinea, 3 a Libèria, 14 en Sierra Leone).
L’Èbola encara existeix, però només a l’Àfrica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada