divendres, 20 de març del 2015

Que hi ha de nou en neuropediatria?


La Dra. Maria Jose Mas, neuropediatra de les terres de Tarragona, té una molt interessant pàgina sobre neurologia infantil. Aquest començament d'any 2015 ha publicat un escrit on recull "les bones noticies neuropediatres del 2014".  La neuropediatria es una especialitat infantil que pot ser frustrant de vegades.  Les neurociencies estan avançant en coneixement teòrics i en capacitat diagnostica de forma ràpida en els darrers anys,  però les possibilitats terapèutiques no semblen anar a la par. Per això aquesta entusiasta, i vocacional com ella mateixa es confessa, doctora està feliç de mostrat el avanços dels darrers mesos a la seva especialitat.
  • L’epilèpsia infantil, les convulsions, es curen. El 63% dels nens amb epilèpsia deixaran el tractament, i no tindran noves crisis. En un article aparegut a la revista Brain relaten com després de 10 anys des del debut de l’epilèpsia, més de 6 de cada 10 nens entre 0 i 15 anys es van curar, van deixar de prendre fàrmacs i no van tenir noves crisis. En el mateix article els autors determinaven que els nens que patien una epilèpsia no complicada o una epilèpsia amb crisis focals autolimitades o una epilèpsia no catalogada o epilèpsies en les que havien remés les crisis als 2 anys érem les que tenien factors de bon pronòstic.
  • Autisme i vacunes: definitivament res a veure. El percentatge de casos d'autisme causat per les vacunes es el 0%. Es un fet científic conegut i demostrat des de fa temps, però dissortadament el sensacionalisme té millor premsa de la veritat científica. Les teories infundades dels grups antivacunes sobre les efectes secundaris i les seqüeles neurològiques de les vacunes no es suporten sobre estudis científics ben realitzats. Per contra la vacunes han demostrat llargament la seva capacitat de prevenció de mortalitat i seqüeles en els nens i nenes vacunats. En un recent treball que analitza 5 estudis que incloïen una cohort de 1.256.407 nens  i 5 estudis més (de casos i controls, un tipus d'estudis on ....) que englobaven 9.920 nens, els autors de l’anàlisi amb aquest impressionant nombre nens van concloure que:


  1. No hi ha relació entre vacunació i autisme (trastorn del espectre autista com es diu ara)
  2. No hi ha relació entre autisme i la vacuna triple vírica
  3. No hi ha relació entre autisme i timerosal ni mercuri (components que s’afegien abans a les vacunes per assegurar la seva conservació)

No sabem que causa l’autisme, i no sembla que hi pugui haver un únic factor, però podem afirmar rotundament que les vacunes no causen autisme. Aquesta polèmica estèril hauria de donar-se ja i definitivament per terminada. Les vacunes salven vides i no vacunar mata.

  • La hiperactivitat: no es només una "cosa sanitaria"  Si en moltes malalties necessiten el concurs de diferents professional per aconseguir el millors resultats terapèutics, en el Trastorn per Dèficit d' Atenció i Hiperactivitat (TDAH) sumar es clau en el tractament. L'atenció en xarxa de diferents professionals metges, psicòlegs i pedagogs es imprescindible per facilitar el desenvolupament al màxim de les capacitat dels infants afectes d'aquest trastorn. La bona noticia és que, gracies a la feina de les associacions de pacients, la LOMCE (llei d'ensenyament) reconeix específicament el dret dels alumnes amb TDAH a rebre una atenció pedagògics adaptada a les seves necessitats. El alumne té dret a exigir que es prengui en consideració la diversitat.


  • La paràlisis: seguim avançant. El teixit nerviós té una escassa capacitat regenerativa. Quan un nen pateix una lesió nerviosa la curació deixa com a seqüela la pèrdua d'alguna capacitat com la de controlar els moviments dels muscles. La paràlisis cerebral infantil per exemple, una lesió cerebral abans dels 3 anys, o la lesió traumàtica de la medul·la espinal, causa una paràlisis de les cames o de totes quatre extremitat depenent del lloc on es produeix la lesió. Els avenços en la recuperació de les funcions neuronals ens permeten de tenir esperances. Aquest any passat han aparegut 4 tècniques per recuperar la esperança:


  1. Un vestit  controlat per la ment
  2. La estimulació elèctrica de la medul·la espinal
  3. Els implants cerebrals que “substitueixen” la medul·la espinal
  4. El transplant de cèl·lules olfactòries a la medul·la espinal

Tot i els avenços de les neurociencies queda un llarg camí per a trobar un tractament plenament eficaç en la curació de les malalties medul·lars i cerebrals


  • La genètica és el futur. Els coneixent en genètica als darrers anys està revolucionant la medicina. Els coneixents genètics en neuropediatría i especialment en el neurodesenvolupament  ajudaran a desenvolupar nous mètodes diagnòstics i terapèutics individualitzat que milloraran l'atenció als nens.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada