divendres, 31 d’octubre del 2014

Tot Sants o Halloween?



Demà i demà passat son respectivament el dia de tots sants i el dia de difunts. Aquest dos dies, molt marcats al calendari, tenien a casa nostre uns rituals tradicional característics que s'han perdut pràcticament.

Demà, tots sants, segon la tradició no es la festa de tots els sants com diu el seu nom sinó el dia d'aquells sants que no tenen un dia fixat de celebració i que no als trobarem a llarg del calendari. Entre altres podem trobar Sant Hoïsme, Sant Nundinari, Sant Zanon, Sant Elpodi, Sant Invent o Sant Verano. Ja no troben nen que portin el nom d'aquests venerables sants i hem de reconèixer que realment no ho suposat cap mancança.
Fins i tot la climatologia ha canviat. Deien els nostres avis: “Per Tots Sants; capes i mocadors grans”; o “Per Tots Sants; desa el vano i treu els guants”. Però els darrers anys no hem tingut temps de capes, mocadors grans o guants, més al contrari ens calia el vano.
Que tots sants i el dia de difunts es celebri en aquest moment del any no es casual. Ara es el moment de la sembra i igual que s'enterren els difunts a la terra esperant la seva resurrecció, el pagès soterra les llavors esperant un renaixença generosa en forma de gra.
El dia de Tots Sants tenia abans una doble cara. El mati era el moment de la festa, de menjar panellets, castanyes o magrana i de fer ball. A la tarda i al dia següent, dia de difunts, calia agafar el barret o la mantellina i anar al cementiri a pregar pels morts. També el dia de difunts s'havia de buscar el moment per anar a alguna de les misses de difunts que durant el matí feien a totes les esglésies. A més a més, durant tot el dia sonaven les campanes amb aquell toc melangiós, el toc de difunts, que invitava a l'oració i el recolliment.
Avui hem donat la volta a les tradicions com si fos un mitjó. Si abans sacralitzàvem la mort (memento mori; recordeu la mort) ara s'ha banalitzat fins al punt que en comptes de tots Sants o dia de difunts s’hauria de dir Halloween a Port Aventura.
Aquestes antigues tradicions, una mica passades de moda avui, facilitàvem explicar i apropar (potser massa) el concepte de la mort als infants. He fet aquest repàs de aquestes mig abandonades tradicions amb l'objectiu de recordar als pares la necessitat de preparar el com i quan explicar el concepte de la mort als infants.
Podeu trobar normes per a parlar de la mort als nens a la meva pagina (http://cort.as/JAiG) o al blog (http://cort.as/JAi-)


Bona castanyada!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada