diumenge, 30 de març del 2014

Un poderós estimulant disponible ara a moltes cases: La nicotina líquida.


La nicotina en forma líquida, extreta del tabac i barrejada amb aromes i altres productes químics variats, ha estat creada per la indústria de la cigarreta electrònica, que presenta una ràpida expansió.
Aquests "líquids", components clau dels cigarrets electrònics, són potents neurotoxines. Petites quantitats, ja sigui ingerides o absorbides per la pell, poden causar vòmits o convulsions i fins i tot ser letals. Una culleradeta de nicotina líquida, fins i tot molt diluïda, pot matar un nen petit.
Els potencials perills s’estan convertint en realitat. Els toxicòlegs adverteixen que els líquids de les cigarretes electròniques representen un perill per a la salut publica, especialment pels nens, que es senten atrets per aquests pots de colors brillants, amb aromes i fragàncies molt agradables. Els informes de casos d'enverinaments accidentals entre els nens han crescut exponencialment segons les dades del Centre de Control de d'Enverinaments dels Estats Units. Les formes de nicotina líquida són més perilloses que el tabac, ja que el líquid està més concentrat i s'absorbeix més ràpidament.
L’augment de les intoxicacions reflecteix no només el creixement de l'ús de cigarrets electrònics, sinó també un canvi en la seva utilització. Inicialment, majoritàriament les e-cigarrets eren dispositius d’un sol ús que s'assemblaven a les cigarretes convencionals. Ara són freqüentment aparells reutilitzables que es poden reomplir amb nicotina líquida.
L’augment de l'ús de nicotina líquida és un tema controvertit. Pels defensors de les e-cigarretes, la nicotina líquida podria ajudar a la gent a deixar de fumar. Però no hi ha estudis a llarg termini sobre si les cigarretes electròniques seran millor que els xiclets de nicotina o els pegats per ajudar a les persones a deixar de fumar. Tampoc hi ha estudis sobre els efectes a llarg termini de la inhalació de nicotina vaporitzada.
A diferència dels xiclets de nicotina i els pegats, les cigarretes electròniques i seus ingredients no estan regulats. Ni les cigarretes electròniques ni la nicotina líquida tenen regulat el seu ús ni la seva venda per les autoritats nacionals ni europees. Al País Basc tot just ara es comença a legislar l’ús de la cigarreta electrònica a espais públics (http://cort.as/8Ick). Les botigues per la compra de e-cigarretes o nicotina líquida estan apareixen en totes les ciutats (quasi en cada cantonada). Com en altres ocasions, el mercat va per davant de la llei.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada