diumenge, 16 de març del 2014

Puc ajudar al meu fill a no mossegar-se les ungles?



En general mossegar-se les ungles no és un greu problema de salut, però és un hàbit poc saludable. Un hàbit poc saludable i força habitual entre nens i adolescents, sobretot quan estan ansiosos o nerviosos.
Les ungles són molt importants per a protegir els dits dels petits traumatismes. Però especialment perquè sense ungles es dificulta la funcionalitat dels dits com per exemple alhora d'agafar objectes. Els nens que es mosseguen les ungles poden patir infeccions (voltadits) i berrugues a les ungles, sagnats...
Els nens que es mosseguen les ungles ho fan per estrès o ansietat fonamentalment, però també com a transició de xuclar-se el dit (deixen de xuclar-se el dit i passen a mossegar-se les ungles), per imitació d’altres nens o per ungles mal retallades.
El desembre passat, el Children's Physician Network va publicar un article sobre com ajudar als fills a no mossegar-se les ungles. Recomanaven en aquest article cinc senzilles maneres per ajudar al seu fill/a a no mossegar-se les ungles. Cinc consells per a què el nen deixi aquest mal hàbit:

1. Redueixi l’estrès. Si el seu fill/a està molt estressat, intenti reduir-li l’estrès.
2. Mantingui les ungles ben tallades.
3. Busqui un substitut.
4. No el castigui ni l’avergonyeixi.
5. Ajudi a fer un pla. Si el seu fill és prou gran i vol deixar l’hàbit, pot ajudar fent alguna estratègia per recordar-li que ha de deixar de menjar-se-les, com uns guants o un preparat amb gust amarg.
Trobo que són consells carregats de bones intencions però amb poc sentit pràctic o de difícil aplicació. No castigar, no avergonyir o tallar bé les ungles són consells per a tots els nens, es mosseguin o no les ungles, però dubto de la seva utilitat per ajudar a deixar aquest mal hàbit. Reduir l'estrès i fer un pla semblen consells evidents però de difícil aplicació. Mesures com posar productes amb mal sabor als dits o altres més radicals semblen incompatibles amb la norma de no castigar.
La majoria de nens que es mosseguen les ungles deixen l’hàbit amb el temps, però es difícil predir quan ho faran. Cal saber que 3 de cada 4 adolescents que es mosseguen les ungles deixen de fer-ho abans de complir els 35 anys. Alguns dels consells comentats abans poden ser d’utilitat en alguns nens i adolescents.

Un de cada quatre és immune a qualsevol acció i cau sota la protecció de Santa Rita (patrona de les causes perdudes i de les coses impossibles).  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada