diumenge, 26 de gener del 2014

Sabeu com protegir-se del fred? Avalueu-vos fem el qüestionari

Aquesta temporada d’hivern està colpejant fredament Amèrica del Nord. Tant Canada com els Estats Units han sofert temperatures per sota dels 40ºC sota cero. Fins i tot com es veu a la foto s’han congelat les cataractes de Niagara. Res a veure amb el fred moderat del nostre clima mediterrani. Però....Què tant sabeu sobre com protegir-nos i conviure amb el fred ? Avalueu-vos fem aquest qüestionari:
  1. Quan surtin fora de casa, en un clima fred, és millor usar diverses capes de roba diferents, en comptes d'una capa de roba grossuda. (Veritat o fals)
  2. Quan surtin fora de casa, en un clima fred, si els seus fills estan suant, això és bo perquè significa que estan confortables i calents . (Veritat o fals)
  3. Si els seus fills estan abrigats, està bé deixar-los que juguin a l'aire lliure . (Veritat o fals)
  4. Quin dels següents són signes de congelació ?
    1. Pell molt vermella
    2. Pell blanc , gris o groc.
    3. Entumiment
    4. El dolor i la picor
  5. Què ha de fer si vostè sospita que hi ha congelació ?
    1. Arribar a algun lloc calent immediatament
    2. Fregar la pell
    3. Utilitzar la calor del cos per escalfar una zona, o fer un bany amb aigua tèbia (no calenta)
    4. Utilitzar un coixinet tèrmic
  6. Quin dels següents són signes d'hipotèrmia ?
    1. Tremolors
    2. Somnolència, falta de energia
    3. Confusió, dificultat per parlar, pèrdua de memòria
    4. Totes les anteriors
  7. Si sospita hipotèrmia, vostè ha de:
    1. Buscar un lloc calent immediatament
    2. Prendre la temperatura de la persona
    3. Fer una bany amb d'aigua calenta
    4. Utilitzar mantes calentes i prendre alguna cosa calenta per beure .
    5. Escalfar primer mans i peus.




1. Quan surten fora de casa, en un clima fred, és millor usar diverses capes de roba diferents, en comptes d'una capa de roba grossuda. (Veritat o fals)
Resposta: Veritat. Les capes ajuden a mantenir la calor dins. Les capes interiors de llana , seda o polipropilè són millors que el cotó. Els mitenes són millors que els guants .

2. Quan surten fora de casa, en un clima fred, si els seus fills estan suant, això és bo perquè significa que estan confortables i calents . (Veritat o fals)
Resposta: Fals. La transpiració és la forma en que el cos es refreda. Poc a poc perdran calor i tindran més fred. Tregui’ls una capa .


3. Si els seus fills estan abrigats, està bé deixar que juguin a l'aire lliure . (Veritat o fals)
Resposta: Depèn -de la temperatura i la sensació tèrmica. S’ha de aconseguir que els nens surtin fora de casa a jugar, fins i tot a l'hivern . Però quan el clima es molt fred ha de limitar el temps que els seus fills passen fora. És difícil donar una temperatura exacta, ja que la sensació tèrmica també afecta. A Canada les autoritats sanitàries aconsellen no fer activitats al aire lliure quan la temperatura està per sota dels 20ºC sota cero. Quelcom inimaginable a casa nostre, però la presencia de vent o de pluja pot fer que la sensació tèrmica sigui molt inferior a la senyalada pel termòmetre. Sempre torni cap a casa tan aviat com comencen a tremolar o si es mullen .

4. Quin dels següents són signes de congelació ?

  1. Pell molt vermella. b) Pell blanc , gris o groc. c)Entumiment,d) El dolor i la picor
Resposta: b i c, són correctes. Certament, si la pell s'està posant molt vermella (amb o sense cap dolor) és el moment de tornar cap a casa, però la pell congelada és pàl·lida i està entumida. L’entumiment és la sensació d'adormiment, de vegades les persones ni tan sols saben que és per la congelació!


5. Què ha de fer si vostè sospita que hi ha congelació ?
  1. Arribar a algun lloc calent immediatament, b) Fregar la pell, c) Utilitzar la calor del cos per escalfar l' àrea, o fer un bany amb aigua tèbia (no calenta), d) Utilitzar un coixinet tèrmic
Resposta: a i c són correctes. No fregueu la pell, ja que pot fer més mal que bé. L’'ús d' un coixinet tèrmic quan la pell està adormida pot produir una cremada.

6. Quin dels següents són signes d'hipotèrmia ?
  1. Tremolors, b) Somnolència, falta de energia, c) Confusió, dificultat per parlar, pèrdua de memòria, d) Totes les anteriors
Resposta: Totes les respostes són correctes. Recordeu, no ha fer molt fred per instaurarse una hipotèrmia, especialment si els nens es mullen. La confusió i/o la somnolència pot fer que la gent no s'adoni que s’estan ficant en problemes.

7. Si sospita hipotèrmia, vostè ha de:

  1. Buscar un lloc calent immediatament; b) Prendre la temperatura de la persona; c) Fer una bany amb d'aigua calenta; d) Utilitzar mantes calentes i donar-les alguna cosa calenta per beure; e) Escalfar primer mans i peus.
Resposta: a, b ​​i d, són correctes. Òbviament, sortir del fred és el primer pas. Poseu-les roba seca si estan mullats. Les mantes o roba calents són una bona ajuda. Si bé les mans i els peus poden estar molt fredes, cal escalfar l’interior del cos. Beure alguna cosa calenta, com un cacau (no prendre cafeïna ) pot ajudar a escalfar l'interior



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada