diumenge, 14 d’abril del 2013

Velles i noves malalties?

Les malalties exantemàtiques es caracteritzen per presentar taques a la pell com a part fonamental de la malaltia. La majoria d’aquestes malalties son víriques. No tenen cap tractament específic, “s’han de passar”. Les més conegudes són el xarampió, la rosa, la varicel·la...Per aquestes malalties exantemàtiques disposen de vacunes molt eficaces. La vacunació sistemàtica dels nens i les nenes a casa nostra ha fet desaparèixer aquestes malalties, ara rares. Els darrers anys per exemple fora de algun brot epidèmics a Catalunya hi ha menys de 20 casos de xarampió al any.

Però com passa sempre a la natura, l’espai que queda buit es ocupat per un altre. La cinquena i sisena malaltia menys conegudes, han augmentat proporcionalment la seva presencia. El megaloeritema i el exantema sobtat es coneixen com “la quinta malaltia” i “sexta malaltia” respectivament, perquè van ser descobertes després d’altres malalties exantemàtiques com el xarampió, la escarlatina, la rosa o la varicel·la.

L’exantema sobtat es una malaltia que afecta a nens i nenes entre 6 i 30 mesos. Comença amb febre alta (39-40ºC), que dura uns tres dies. Després la febre desapareix sobtadament i apareixen unes taques a la pell de color vermell clar. L’exantema també sobtadament desapareix en 2 – 3 dies.

El megaloeritema és una erupció típica (galtes molt vermelles amb "cara bufetejada" i taques en braços i cames), que pot estar precedida d'un procés catarral o faringitis amb una mica de febre uns dies abans. L'erupció característica de la cara ha portat a la denominació popular de "malaltia de la bufetada". 















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada