diumenge, 7 d’abril del 2013

És un refredat o pot ser, es una al·lèrgia?

L'al·lèrgia és una resposta exagerada del nostre organisme davant a substancies que el nostre sistema immunitari identifica com nocives però que son innòcues per la majoria de les persones (pol·len, polls...). Les malalties respiratòries al·lèrgiques més freqüents són la rinitis i el asma.
La rinitis és la al·lèrgia respiratòria més freqüent, un de cada quatre persones la pateix. Els pacients amb rinitis presenten esternuts, picor de nas, congestió nasal i mucositat aquosa al nas. Alguns pacients amb rinitis tenen amés a més conjuntivitis al·lèrgiques o asma. L’asma al·lèrgic afecta a un de cada 10 nens. És caracteritza per la presencia de tos, dificultat respiratòria, ofec i sorolls respiratoris ("xiulets al respirar").
Els pòl·lens de diferents plantes (gramínies, arbres, males herbes) són una causa freqüent dels símptomes tant de rinitis com d'asma. La previsió dels nivells de pol·len a Catalunya és poden consultar a la pagina: http://alergia.leti.com/es/previsi%C3%B3n-niveles-de-p%C3%B3lenes-en-catalu%C3%B1a_46780 . Si observem els nivell de pol·linització a Barcelona ciutat de la darrera setmana veurem que els nivells de pol·linització són encara baixos, per la majoria dels pòl·lens. En pocs dies o setmanes els nivells pol·línics augmentaran com es propi de la primavera.

  1. Parietària: Nivell mitjà
  2. Gramínies:Nivell baix
  3. Olivera: Nivell nul
  4. Auró: Nivell baix
  5. Avellaner: Nivell baix
  6. Bedoll: Nivell nul.
  7. Bruc: Nivell baix
  8. Crucíferes: Nivell baix
  9. Freixe: Nivell baix
  10. Melcoratge: Nivell baix
  11. Om: Nivell baix
  12. Pi: Nivell alt
  13. Plàtan: Nivell mitjà
  14. Pollancre, xop: Nivell mitjà
  15. Salze: Nivell baix
  16. Vern: Nivell baix
  17. Xiprers: Nivell màxim
  18. Alternaria: Nivell mitjà
  19. Cladosporium: Nivell mitjà

A vegades és difícil diferenciar entre un refredat comú i una al·lèrgia respiratòria. Les característiques més important de la rinitis al·lèrgica són la picor nasal, picor als ulls, mucositat aquosa i esternuts encadenats. En el refredat, els mocs són més espessos i hi ha més tos que esternuts i la febre freqüentment es present.
El pediatre disposa d'un ampli arsenal terapèutic que inclou: Antihistamínics, corticoides, broncodilatadors... El pediatre ha de dissenyar el millor pla terapèutic per a cada pacient. També us recomanarà que els dies de major nivell de pol·linització:
  • Mantingueu les finestres de les habitacions en la casa tancades.
  • Viatgeu amb les finestres del cotxe tancades.
  • Ventileu les habitacions evitant sobretot a primeres hores del matí i a la posta del sol, que és quan hi ha més pol·len en suspensió.
  • Eviteu les sortides al camp, especialment els dies secs i ventosos.
  • No practiqueu esports a l’aire lliure.
  • Per contra es aconsellable anar prop del mar on la concentració de pòl·lens es menor.
  • Utilitzeu ulleres si hi ha afectació dels ulls. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada