dimecres, 6 de febrer del 2013

Mutilació genital femenina


La mutilació genital femenina és una pràctica ancestral a alguns països. Aquesta pràctica s’ha relacionat amb raons d’ordre sanitari (protecció davant infeccions), moral (prevenen la promiscuïtat) o religiós (precepte del Islam) totes elles excuses per justificar una agressió inacceptable.

L’arribada a Catalunya d’una important població dels països on es practica de forma sistemàtica la mutilació ha fet necessària elaborar estratègies que protegeixin la integritat física de les nenes.  Tot i que depèn més de la família o l’ètnia que de la localització geogràfica, els països de més ric són: Benín, Burkina Faso, Camerun: República centreafricana, Txad, Costa d’Ivori, República democràtica del Congo, Djibouti, Egipte, Eritrea, Etiòpia, Gàmbia, Ghana, Guinea Bissau, Kenya, Libèria, Mali, Mauritània, Níger, Senegal, Sierra Leone; Somàlia, Sudan, Tanzània, Togo,Uganda i Iemen.

La Carta de Drets de l’Infant  de Nacions Unides, el codi penal espanyol, així com el Parlament i el Govern de Catalunya no tan sols defensa el dret de les nenes a estar lliures d’aquestes pràctiques que son perjudicials per la seva salut si no també que tipifiquen com a delicte la mutilació genital femenina. La protecció de les nenes davant de pràctiques que puguin suposar un maltractament infantil és part inseparable de la feina del pediatra, mes enllà que sigui un delicte que cal si és el cas denunciar.

Resultat d’aquest maltractament infantil ens podem trobar múltiples complicacions per la salut, complicacions físiques, psíquiques i socials que poden aparèixer a l’edat pediàtrica o a l’edat adulta. Les complicacions més significatives són les hemorràgies, la infecció de la ferida, sèpsia, gangrena, anèmia, contagi hepatitis B i C, contagi VIH, complicacions  genitourinàries, complicacions sexuals i reproductives, obstètriques i de salut mental.

 La mutilació genital femenina és un problema que requereix de la intervenció de diferents agents socials; ensenyament, servis socials, mediadors culturals, forces de seguretat..., pel seu maneig i resolució. La intervenció comunitària junt a un correcte control sanitari són les bases per una actuació eficaç. Per aconseguir avançar en l’eradicació d’aquesta xacra cal l’actuació conjunta de tots els agents socials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada